
W środowe popołudnie, obyło się kolejne spotkanie seniorów naszej parafii. Tym razem było to spotkanie kulinarne, bowiem seniorzy zastanawiali się co jadł Pan Jezus? Spotkanie poprowadził ks. Piotr, który spróbował odpowiedzieć na postawione pytanie. Okazało się że doskonale wiemy co jadł Jezus. Zawdzięczamy to opisom zawartym w Ewangeliach, ale też wiedzy na temat diety śródziemnomorskiej w I wieku.
Jedzenie i napoje są często wspominane w Ewangelii, wiele najważniejszych momentów opisanych w Ewangeliach łączy się z… posiłkami. Posiłki były świętym czasem, podczas którego oczekiwano i z wielką radością przyjmowano obecność Boga.
Co więc jadł Jezus? m. in.:
– chleb był tym, co ludzie jedli, aby żyć (Jezus rozmnożył chleb, łamał chleb, chleb uczynił materią Eucharystii)
– rośliny strączkowe: ciecierzyca, (także hummus) fasola, soczewica
– jeśli chodzi o owoce królowały winogrona, granaty oraz figi i daktyle
– ryby sardynki, bardzo popularne w tamtym czasie i obficie występujące w Morzu Galilejskim
– miód, w Ewangeliach Jan Chrzciciel opisany jest jako ten, który żywi się miodem i szarańczą
– baranina – to główny gatunek mięsa spożywanego w czasach Jezusa
– oliwa i oliwki – pojawia się często w Piśmie Świętym. Jezus i Jego uczniowie najpewniej używali jej do moczenia chleba podczas Ostatniej Wieczerzy
– wino pojawia się w Ewangeliach podczas opisów wesela w Kanie czy Ostatniej Wieczerzy
Podczas spotkania, seniorzy mogli spróbować pokarmu, który jadł Jezus, jaki zobaczyć rośliny śródziemnomorskie: drzewo oliwne i oleander. Na stole znalazły się daktyle, winogrona, oliwki, ciecierzyca, hummus. Nie mogło zabraknąć pieczonej ryby i chleba. Deser z granatem osłodził podniebienia naszych wspaniałych seniorów.
Dziękujemy za wspólny czas i zapraszamy na kolejne spotkanie.








